11 grunde til, at du føler, at du ikke hører til (og hvad du kan gøre ved det)

11 grunde til, at du føler, at du ikke hører til (og hvad du kan gøre ved det)
Sandra Thomas

Det er så hårdt at føle, at man ikke hører til nogen steder.

Du kan blive overvældet af følelser af nedtrykthed og isolation, hvor man tror, at man er alene i denne verden.

Denne følelse er naturlig, og selv om du måske ikke er klar over det, er du ikke alene om at opleve en følelse af utilfredshed med verden.

Når du spekulerer på, "Hvor hører jeg til?" og ikke kan finde ud af, hvor du hører til og hvem du er, er det dybt smertefuldt - men du må ikke give op.

Der er måder at komme ud af dette dødvande på, som kan få dig tilbage til at føle dig accepteret og elsket.

Du bør måske starte med at forstå årsagerne til, at du føler dig adskilt og alene.

Vores liste med 11 punkter forklarer, hvorfor du føler dig nedtrykt, og hvordan du kan komme tilbage til en følelse af tilhørsforhold .

Hvordan føles det at høre til?

Kan du huske, da du var barn, og du blev inkluderet i en bestemt gruppe eller valgt tidligt til en holdsport? Eller tænk på, hvordan du følte dig, når din familie og din udvidede familie samledes til en ferie eller en fest.

Du følte dig forbundet med andre på en måde, der styrkede dit selvværd og din følelse af at være en del af en stamme af mennesker, der holdt af dig.

Hvordan får det dig til at føle dig, når du ved, at du er elsket, accepteret for den, du er, og respekteret af andre? Det får de fleste af os til at føle os jordede og trygge.

De fleste mennesker ønsker at høre til i en gruppe eller et fællesskab, hvad enten det drejer sig om familie, arbejde eller leg. Men selv at høre til blot et enkelt andet menneske kan tilfredsstille dit behov.

Hvorfor mennesker har brug for en følelse af tilhørsforhold

Selvfølgelig har du brug for at føle dig elsket og forbundet med andre. Hvordan ved vi det? Fordi behovet for en følelse af at høre til er fælles for alle kulturer og samfund rundt om i verden.

Ønsket om at høre til er ikke baseret på køn, kultur eller politik. Det er baseret på din identitet og endda på din biologi.

Mennesket er naturligt socialt. I de tidlige kulturer var sociale bånd afgørende for overlevelse. Gruppen arbejdede sammen for at finde mad, passe deres unger og beskytte sig mod rovdyr.

At blive udstødt af gruppen var en dødsdom, så behovet for at høre til afspejler det biologiske behov for at overleve.

Folk i dag frygter at blive udstødt, men af andre årsager: De forventer bekræftelse fra andre og ønsker at nyde fælles oplevelser for at undgå ensomhed, der kan føre til depression og endog tidlig død.

Når mennesker har positive menneskelige relationer, er familier, samfund og lande bedre, og menneskehedens overlevelse er sikret.

Jeg føler, at jeg ikke hører til nogen steder: 11 grunde til, at du føler dig fremmedgjort

Der er flere grunde til, at du kan føle dig fremmedgjort fra samfundet, din familie, dine bekendte eller din kæreste.

Disse årsager kan være relateret til psykiske eller fysiske helbredsmæssige udfordringer og sociale, jobrelaterede eller familierelaterede problemer. Tag et kig på følgende mulige årsager for at se, om du kan finde en, der passer til din situation.

1. Udfordringer på det psykiske område

Psykiske lidelser som angst, depression og tvangstanker kan få dig til at føle dig afskåret fra verden omkring dig. Selvfølgelig har du ikke meget kontrol over disse udfordringer, men du føler dig stadig "anderledes" som følge heraf.

Social angst, som forårsager ekstrem frygt i sociale sammenhænge, kan få den syge til at føle, at han/hun kan blive dømt eller kritiseret af andre. Som følge heraf isolerer han/hun sig og undgår sociale interaktioner.

Heldigvis kan psykiske problemer behandles med terapi og medicin. Med tiden kan du føle dig tryg ved at udvikle sociale forbindelser og opbygge en følelse af at høre til.

2. Forvirring om din seksuelle identitet

Hvis du stadig er ved at finde ud af din seksuelle orientering, kan det virke som om, at du ikke passer ind nogen steder. Du har ikke noget at gøre med en heteronormativ livsstil, men du ved heller ikke præcis, hvem du er, eller hvad du ønsker i et seksuelt forhold.

Denne forvirring bliver endnu mere dybtgående, hvis du ikke har frihed til at udforske eller leve i et miljø, hvor andre måske vil skamme sig over dig eller afvise dig.

3. At opleve en eksistentiel krise

Med alt det, der sker i denne forvirrede verden, er det ikke underligt, at mange mennesker føler, at livet ikke har nogen mening. Du opdager måske, at alle de gamle systemer og kulturelle rammer, som engang var vejledende for dig, ikke længere er relevante.

En eksistentiel krise får dig til at føle dig adskilt og alene. Stigen er blevet trukket væk under dig, og du er uden mening om, hvor du skal hen.

Dine venner og din familie fortsætter måske med at gå videre, som de altid har gjort, så du føler, at du ikke hører til hos dem eller andre steder.

4. En følelse af magtesløshed

Magtesløshed får dig til at føle, at du ikke har nogen kontrol over dine handlinger eller dit liv. Du gør, hvad andre forventer af dig på dit arbejde eller i dit familieliv, men måske er folk begyndt at tage dig for givet. Du taler ikke for dig selv, fordi du frygter at blive afvist eller fyret.

Se også: 51 sjove ting at lave på en varm dag

Livet føles håbløst, når du ikke har nogen kontrol over dine valg eller beslutninger og frygter at blive udstødt og ikke værdsat. Du føler dig alene og adskilt, selv med folk omkring dig, fordi de ikke værdsætter dig.

5. Miljøer i forandring

Når du starter forfra og finder nye sociale netværk, kan du føle dig afskåret fra andre mennesker. Hvis du flytter til en anden by eller skifter skole eller job, kan du føle dig som en outsider, indtil du udvikler nye relationer.

Du er nødt til at gøre en indsats for at vise dig selv frem og interagere med folk, du ikke kender. Når du gør det, bliver din selvtillid bedre, og din sociale kreds vokser.

6. Meningsløshed på arbejdspladsen

Fremmedgørelse på arbejdet kan slet ikke vedrøre dine kolleger. Du kan opleve en afbrydelse af forbindelsen på grund af manglende mening eller formål i dit arbejde. Når du ikke føler dig tilfreds med dit arbejde, er det sværere at føle dig forbundet med dem, der arbejder sammen med dig.

Du kan afhjælpe dette ved at finde et job, som du nyder, og som føles meningsfuldt. Det er ikke altid muligt at skifte karriere, så prøv at finde en tilfredsstillende hobby og gå med i grupper, der giver mening til dine handlinger.

7. Pres fra teenagere

Teenagere er særligt tilbøjelige til at blive fremmedgjort og frygte, at de ikke hører til. I denne udviklingsfase af livet er unge mennesker meget opmærksomme på, hvad deres jævnaldrende tænker om dem. At være en enspænder eller isoleret på en eller anden måde kan give livslange problemer for en teenager.

De vigtigste årsager til, at teenagere oplever manglende tilhørsforhold, er bl.a:

  • Offer fra jævnaldrende eller mobbere;
  • En ændring i deres omgivelser, der påvirker deres komfortzone;
  • At finde nye interesser, som ikke er populære blandt andre teenagere;
  • Ændrer holdninger og aktiviteter, fordi de er ved at blive modne;
  • At være anderledes på en måde, der ligger uden for de normer, der gælder for jævnaldrende.

Det er helt forståelige grunde til at føle sig fremmedgjort og går normalt over med tiden. Teenageren kan have brug for hjælp, hvis der er andre symptomer som f.eks. depression, personlighedsforstyrrelser eller fobier.

8. Skiftende værdier

I årevis har du måske haft en gruppe venner, som var din stamme, og som du følte dig forbundet med gennem skolen, dine børn eller dit arbejde.

Men med tiden har du udviklet dig til en anden person. Dine værdier har ændret sig, eller det har deres også gjort. Uanset hvad årsagen er, føler du ikke længere, at de er dine venner. Du finder selv undskyldninger for ikke at deltage i sociale arrangementer, eller de begynder at holde op med at invitere dig.

Denne mellemliggende tid kan give dig en følelse af at være alene. Din vennegruppe er på vej videre, men du har ikke fundet en stamme, der er på linje med dine værdier og den, du er nu.

9. Fremmedgørelse fra en forælder eller et voksent barn

Forældre kan udløse følelser af fremmedgørelse hos deres børn ved ikke at være tilgængelige eller nærværende nok til at skabe en følelse af tilhørsforhold.

At være fraværende det meste af tiden eller ikke at vise interesse for familielivet er skadeligt for børn, som tror, at de ikke er værdige til deres forældres tid og opmærksomhed.

At fremmedgøre et barn på denne måde er ikke meget anderledes end fysisk og psykisk misbrug, hvilket kan have alvorlige konsekvenser.

Unge voksne børn kan trække sig væk fra deres forældre og skabe et fremmedgjort forhold, der er ødelæggende for en mor eller far, hvis liv er centreret omkring familien. Hvis din identitet er bundet op på at være forælder, føles denne afvisning som om, du ikke hører til nogen steder.

Se også: 58 kærlighedsafsnit til ham til at kopiere og indsætte

10. At blive udstødt af et religiøst fællesskab

Nogle fundamentalistiske eller skrappe religiøse samfund bruger skam eller trussel om udelukkelse for at sikre, at medlemmerne ikke afviger fra det religiøse dogme.

Du kan dog med tiden få nye overbevisninger eller værdier, der er forskellige fra det, der engang var et vigtigt socialt netværk for dig. Det kan være traumatiserende og smertefuldt at forlade dette netværk, uanset om det er et valg eller en tvang.

Mange tidligere medlemmer af religiøse samfund lider i årevis med følelsen af ikke at høre til, fordi deres tidligere religiøse venner var deres familie.

Det er vigtigt at udvikle en stærk tillid til dine værdier og principper og indse, at du vil finde mennesker, der støtter dine overbevisninger og respekterer din ret til at leve, som du ønsker.

11. Sociale medier og FOMO

Informationsteknologien har bragt mennesker sammen over hele verden og giver dem mulighed for at komme i kontakt på måder, som var uhørt for blot et par generationer siden.

Men de sociale medier er blevet en platform for "cancel culture", hvor nogen kan gøre andre til skamme og isolere dem og få dem til at føle, at de ikke hører til.

Det har også skabt en ny angst, nemlig frygten for at gå glip af noget (FOMO). Når folk observerer andres tilsyneladende fantastiske liv, kan de føle sig dybt frakoblet og uværdige. Uden ansigt-til-ansigt-interaktioner og kommunikation begynder vores sociale muskelmasse at svinde ind.

Flere relaterede artikler

37 sjove og smertefrie måder at møde nye mennesker på

50 af de bedste citater om væksttankegang til børn og lærere

Er du for bekymret? 13 måder at holde op med at bekymre dig så meget på og begynde at leve

Hvad skal man gøre, når man føler, at man ikke hører til?

Hvis en af disse grunde er årsagen til, at du ikke føler dig hjemme, er det på tide at handle.

Det første skridt kan kræve en vis indsats, men det er det hele værd. Du har større chance for at blive accepteret og elsket, hvis du tager dine følelser op og arbejder dig igennem dem.

Her er et par ting, der kan hjælpe dig:

  • Hvis du har social angst eller en anden psykisk lidelse, skal du finde en anerkendt rådgiver og behandle problemet. Du kan ikke komme videre, hvis en psykisk sygdom holder dig tilbage.
  • Skriv dine værdier ned, interesser, og hvad du leder efter i en ven, partner eller social gruppe. At vide, hvad du ønsker i forhold, er udgangspunktet for at finde de mennesker, der kan være din stamme.
  • Sæt dig selv på banen Deltag i møder eller arrangementer, hvor du sandsynligvis vil finde folk, der deler dine interesser og værdier. Hvis du finder én ligesindet person, kan det åbne døren til mange nye forbindelser.
  • Gør en indsats for at vise interesse i andres følelser og aktiviteter. Hvis de åbner sig for dig, skal du lytte opmærksomt og stille spørgsmål, der viser din interesse. Du vil blive overrasket over, hvor hurtigt det åbner folk til at acceptere dig.
  • Når du ikke er enig med nogen, Det betyder ikke, at du behøver at ændre dig. Du kan ære dine overbevisninger og grænser, uden at andre afviser dig. Hvis de gør det, er de ikke dine mennesker. Vær tro mod dig selv, og dine mennesker vil blive tiltrukket af dig.

Hvad skal man sige til en person, der føler, at han eller hun ikke hører til?

Når du ser nogen i nød, er det naturligt at ville hjælpe. At hjælpe andre med at føle, at de hører til, forbedrer gruppen eller fællesskabet til gavn for alle.

Du spekulerer måske på, hvad du kan gøre for at få personen til at få det bedre. Her er nogle få ting, der kan hjælpe. De gælder måske ikke alle sammen i alle situationer, men en eller to vil gøre det:

  • Lad personen vide, at du accepterer den pågældende som de er, og de behøver ikke at ændre deres personlighed eller karakter for at behage andre.
  • Mind dem om at være åbne at møde nye mennesker. Inddrag dem i din sociale planlægning så ofte som muligt, så de føler, at du bekymrer dig om dem og deres velbefindende.
  • Hvis de virker deprimerede eller er dybt foruroliget, så fortæl dem forsigtigt, hvad du observerer, og tilbyder at hjælpe dem med at finde en støtteperson.
  • påpege, at det at føle sig fremmedgjort på visse tidspunkter i dit liv er mere almindeligt, end de måske tror. Det går over, især hvis de gør en indsats for at finde deres gruppe.

Hvis du stadig spekulerer på, "Hvorfor føler jeg altid, at jeg ikke hører til?", er det måske på tide at få hjælp fra en personlig coach eller rådgiver for at få mere indsigt i din specifikke situation.

Det kan tage noget tid, men vær utrættelig i dine bestræbelser. Du vil finde dine medarbejdere og føle den følelse af at høre til, som du længes efter.




Sandra Thomas
Sandra Thomas
Sandra Thomas er en forholdsekspert og selvforbedringsentusiast, der brænder for at hjælpe individer med at dyrke sundere og lykkeligere liv. Efter flere års forfølgelse af en grad i psykologi, begyndte Sandra at arbejde med forskellige samfund og aktivt søgte måder at støtte mænd og kvinder til at udvikle mere meningsfulde forhold til sig selv og andre. I årenes løb har hun arbejdet med adskillige individer og par, og hjulpet dem med at navigere gennem problemer som kommunikationssammenbrud, konflikter, utroskab, selvværdsproblemer og meget mere. Når hun ikke coacher kunder eller skriver på sin blog, nyder Sandra at rejse, dyrke yoga og tilbringe tid med sin familie. Med sin medfølende, men ligefremme tilgang hjælper Sandra læserne med at få et nyt perspektiv på deres forhold og giver dem mulighed for at opnå deres bedste selv.