Indholdsfortegnelse
Er det mærkeligt at tale med sig selv? Du har set blikkene, du har hørt hviskningerne.
Du ved, at nogle af dine kolleger har udtrykt bekymring (eller irritation). Har de ret til det?
Du siger jo ikke bare tilfældige one-liners.
Du fører samtaler med dig selv.
Og folk opfører sig, som om du har overskredet grænsen fra særpræget til uvirkelig.
Sagen er den, at det hjælper dig at tale med dig selv på måder, som dine kritikere tydeligvis ikke har opdaget endnu.
Så hvordan kan du sælge dem fordelene ved "tænker højt"?
Hvorfor taler jeg med mig selv?
Folk, der taler med sig selv, har deres grunde. De ville trods alt ikke blive ved med at gøre det, hvis der ikke var nogle belønning (dvs. positiv forstærkning).
Hvis du læser dette for din egen skyld, har du måske en idé om, hvorfor du er begyndt at tale med dig selv. Måske er det noget, du har lært af den kultur, du er vokset op i. Eller måske har det været en overlevelsesmekanisme siden barndommen.
Hvilke af følgende grunde lyder bekendt?
- Ensomhed - Ingen at tale med eller ingen, der vil høre dig tale.
- Frustration - Du har brug for et afløb, og det får du ved at tale med dig selv.
- Tidlig uddannelse - Børn lærer ved at tale med sig selv og gennem gentagelse.
- Vane - Udflåd, selvtrøstning, selvkritik og/eller højt tænkende.
Måske taler du mere med dig selv end med dine omgivelser, eller måske gør du ikke. Som du snart vil se, er der ikke noget unormalt ved det.
Er det normalt at tale med sig selv? 13 grunde til, at det er helt fint
Det er ikke et spørgsmål om at spørge: "Er det godt eller dårligt at tale med sig selv?", for ligesom med intern selv-snak afhænger det gode eller dårlige ikke af selve det, men af hvordan man bruger det.
Negativ selvtalk er ikke mindre farlig, når det hele foregår i dit hoved. Og med alle fordelene ved at bruge det, som psykologer kalder "ekstern selvtalk", hvordan kan det så være en dårlig ting?
Når du har gennemgået denne liste, vil du se, hvad vi mener.
1. At tale med sig selv er forbundet med høj kognitiv funktion.
At tale med dig selv kan forbedre din kognitive funktion og øge din hjernekapacitet. Så ikke alene kan det at tale med dig selv ikke gøre dig skør, det kan faktisk gøre dig klogere.
Albert Einstein indrømmede, at han havde for vane at tale med sig selv og gentage sine sætninger i stilhed. Som barn blev han af de voksne afskrevet som langsom eller "kedelig". Nogle troede, at han var autist eller endda skizofren. Hans vane med at tale med sig selv bidrog sandsynligvis til det.
Se også: 201 ord til at beskrive en venÅrtier senere anses ekstern selv-snak for at være et tegn på et aktivt og tilpasningsdygtigt sind.
Se også: 53 ting til at opmuntre dig (gode ideer til at gøre dig gladere)2. At tale højt kan forbedre fokus og koncentration i målrettet adfærd.
Når du udfører komplekse opgaver, er det normalt at bruge mundtlige instruktioner som vejledning. Når du hører disse instruktioner med din egen stemme, bliver din hjerne mere involveret. Så hvis du taler dig igennem projektet, kan du forbedre dit fokus og din koncentration.
Mange børn gør det hele tiden, når de arbejder på et nyt projekt. Når du siger ordene og forestiller dig det ønskede resultat, er der større sandsynlighed for, at du får det.
3. At høre sig selv tale har en stærkere indflydelse på vores adfærd end at tænke alene.
Da det at høre instruktioner med din stemme involverer din hjerne mere, har det at tale sig igennem noget en større indflydelse på din adfærd og resultatet end at tænke det stille igennem eller lytte til en anden person, der taler.
Når du siger tingene højt, får din hjerne til at tage ejerskab af planen og gennemføre den.
4. Når du taler med dig selv, hjælper det dig med at skabe afstand mellem dig og dine oplevelser.
Nogle gange har du brug for afstand mellem dig selv og dine oplevelser for at bearbejde det, du går igennem. Selvdistancering gør det lettere at tale med dig selv om en smertefuld oplevelse, så du kan beslutte, hvad du skal gøre ved den.
Læs videre for at lære, hvordan du gør det effektivt.
5. At tale med dig selv kan både forbedre din præstation og mindske din angst.
En måde at skabe distance på er at tale til dig selv, som du ville tale til en anden person. Det er lettere at give objektiv og nyttig feedback til en person, du holder af, og de ord, du siger til dig selv, har en større virkning, når du bruger anden eller tredje person i stedet for første person.
Brug af sprog, der ikke er i første person, forbedrer selvdistancering og hjælper dig med at regulere dine tanker, følelser og adfærd mere effektivt.
Flere relaterede artikler:
Vil han vide, om du er "den eneste ene"? 17 måder, hvorpå han opdager, at han vil sætte en ring på den
15 enkle, men effektive kommunikationsteknikker
Er du socialt uduelig? 25 af de bedste måder at finde ud af det med sikkerhed
6. At tale med dig selv kan forbedre dine motoriske færdigheder.
En undersøgelse af virkningerne af instruerende og motiverende selvtalk på basketballspilleres præstationer viste, at at atleterne klarede sig bedre, når de talte til sig selv ved hjælp af passende sætninger.
Øvelse hjælper dig med at forbedre dine færdigheder, men ved at tale dig igennem øvelsen kan du forbedre dig hurtigere.
7. At tale med dig selv kan forbedre din hukommelse.
Når du taler højt, stimulerer du hjernens hukommelseskanaler mere, end når du holder dine tanker i hovedet eller lytter til andres ord.
Du hører lyden af din stemme gennem dine knogler (hvilket er grunden til, at din stemme lyder anderledes for dig end for andre).
Så når du bruger din stemme, får du din hjerne til at være mere opmærksom og huske mere - ligesom det samme sker ved at skrive ordene ud, idet du inddrager både din krop og dine tanker.
8. At tale med dig selv kan hjælpe dig med at lære et nyt sprog.
Selv hvis du aldrig har en samtale med en indfødt taler, kan det hjælpe dig med at lære nye sprog mere effektivt, hvis du taler højt med dig selv, end hvis du lærer fra en lærebog.
Der er en grund til, at dine sproglærere får dig til at gentage tingene højt eller lære dem udenad.
Disse teknikker bruger din egen stemme til at hjælpe din hukommelse og øge din evne til at lære.
9. At tale med dig selv kan hjælpe dig med at finde mistede genstande.
Hvis du har et mentalt billede af den ting, du leder efter, kan det hjælpe dig med at finde den hurtigere, hvis du gentager navnet højt.
Da det at sige noget højt får din hjerne til at være mere opmærksom, får det at sige navnet på noget, som du kan se i dit hoved, til at stå tydeligere frem, når det kommer ind i dit synsfelt.
10. At tale med dig selv kan gøre dig til en bedre problemløser (eller fejlfinder).
For at hjælpe dem med at finde fejl i kodelinjer prøver programmører at forklare, hvad de laver, til et livløst objekt (f.eks. en gummiand).
Derved forbedrer de deres fokus og er mere tilbøjelige til at se uoverensstemmelser mellem det, de siger, og det, de ser i koden. Hvis du forklarer et problem for dig selv, er det også lettere at finde mulige løsninger.
11. At tale med dig selv kan hjælpe dig med at forberede dig til en tale eller debat.
At tale med dig selv kan hjælpe dig med at forberede dig på alle mulige ting, der har med tale at gøre:
- En vigtig samtale
- En jobsamtale
- En debat eller tale
- Afsluttende argumenter i en retssag
Når du øver dig højt, kan du forudse og besvare spørgsmål og tage uenigheder roligt op. Det er lettere at bevare roen, når den, der diskuterer med dig, er dig selv.
12. At tale med sig selv (selv højt) kan lindre smerter og reducere stress.
Hvis du får luft for dine frustrationer, kan det hjælpe dig med at få styr på dine tanker og bearbejde det, du har at gøre med.
Nogle gange er man bare nødt til at få de ufiltrerede tanker ud i det fri.
Når du først har fået dem ud, er det lettere at se, hvor tankeforvrængninger kan snige sig ind og forårsage mere stress. Derefter kan du stille nyttige spørgsmål for at grave dybere.
13. At tale med dig selv kan hjælpe dig med at forbedre din selvtillid og dit selvværd.
Hvis du taler til dig selv i anden eller tredje person, kan det gøre positive selvtaler eller bekræftelser mere effektive, da disse ord normalt betyder mere for dig, når de kommer fra en anden person.
Hvis ingen andre vil sige dem, kan du stadig sige dem højt til dig selv og høste fordelene ved at gøre det. Så hvis du har svært ved at sige "Jeg er nok" og tro på det, så prøv at sige "Du er nok" til dig selv.
Taler du med dig selv?
Selv om det at tale med sig selv er et effektivt redskab til kognitiv udvikling og personlig vækst, afhænger fordelene stadig af de ord, du bruger. Hvis din indre selvtalk er negativ, vil det ikke gøre det bedre at sige det højt, hvis du siger det højt.
Brug det, du har lært her, til at få mest muligt ud af fordelene ved at tale med dig selv ved at bruge et positivt og opmuntrende sprog.
Så længe ordene er nyttige, kan det kun hjælpe dig til at opnå mere og blive den person, du gerne vil være, hvis du taler til dig selv. Det er der ikke noget skørt ved.
