7 tips til at tage en pause i et forhold

7 tips til at tage en pause i et forhold
Sandra Thomas

Hvis du overvejer at tage en pause i et forhold, frygter du sikkert den samtale, der skal finde sted først.

Måske er du nået til en skillevej i dit forhold, og du føler et overvældende behov for en pause.

Men du er bange for, at du ved at bede om en pause i forholdet mister en person, som stadig betyder noget for dig.

Men hvad nu, hvis du for at redde forholdet og gøre det bedre har brug for tid hver for sig for at redde det?

Virker det at tage en pause i et forhold?

Og hvis ja, hvordan kan du så være sikker på, at det er det rigtige skridt for dig?

Tips til at tage en pause i et forhold

Måske er I tættere på at beslutte, at en pause i forholdet er lige det, I begge har brug for. Men den overordnede succes af denne tilgang afhænger af, hvordan I gør det. Brug følgende tips til, hvordan du tager en pause i et forhold uden at brænde det ned til jorden.

1. Før pausen skal du have en ærlig og åben samtale.

Før I begge beslutter jer for at tage en pause i forholdet, skal I tage jer tid til en åben og ærlig samtale om alt det, som I føler, at I har brug for opmærksomhed.

Det er vigtigt, at I begge forbliver rolige og respektfulde, mens I skiftes til at tale og lytte. Ingen siger, at denne del er let. Det kan være svært at holde stemmen rolig, når du føler dig kritiseret eller afvist.

Men for at forholdet kan overleve denne samtale (for slet ikke at tale om et brud), er det afgørende, at I begge forsøger at leve jer ind i hinandens situation.

Jo mere du ser situationen fra din elskede persons perspektiv, jo mere sandsynligt er det, at denne pause (hvis du tager en) vil være til gavn for jer begge.

2. Fastsæt klare spilleregler for pausen.

Beslut dig for nogle klare regler for jer to, før du gør bruddet officielt. Fastlæg følgende detaljer:

  • Hvis der er børn involveret, hvem skal de så bo hos?
  • Vil nogen af jer gå på date (eller flirte)?
  • Hvor ofte vil I se til hinanden?
  • Vil du fejre fødselsdage, dimissioner, helligdage osv. i løbet af ferien?

Jo mere I begge to ved, hvad I kan forvente, jo nemmere vil det gå. Lad være med at antage, hvad den anden person er indforstået med, ellers vil du sandsynligvis finde ud af det modsatte.

3. Beslut dig for, hvor lang pausen skal være.

Det er en god idé at beslutte på forhånd, hvor lang denne pause skal være. Tal om det. En af jer har måske en meget mindre pause i tankerne, så det er bedst at være åben om, hvad I tænker.

Aftal at mødes i slutningen af denne pause for at diskutere, om I skal finde sammen igen, forlænge pausen eller gå hver til sit. Og hvis du allerede hælder til mulighed 3, så vær ærlig om det.

Og vær forberedt på at give din kæreste hele pausen til at overbevise dig om det modsatte.

Relateret: 21 eksperttips til at genoptage kontakten med din kæreste efter et brud på et forhold

4. Hold kontakten med hinanden.

Det er vigtigt at holde kontakten i pausen. Det er jo ikke et brud, og I er ikke fjender. I holder stadig af hinanden.

Så hold kontakten. Find en måde at holde samtalen i gang på, uanset om I gør det over telefonen eller ved at skiftevis at skrive i en fælles notesbog. Brug den tid, I er adskilt fra hinanden, til at være åbne og ærlige uden at ty til antagelser eller fordomme.

Lad dem vide, at du er der, hvis de har brug for dig. Du behøver ikke at være på vagt døgnet rundt, men ingen kan lide at blive spøgelsesvisiteret.

5. Gør det klart, at du ønsker det bedst mulige resultat for begge parter.

Hvis I begge ønsker, at denne pause skal føre til det bedste resultat for jer begge, er der større sandsynlighed for, at I ved afslutningen stadig stoler på hinanden - eller stoler mere på hinanden, end I gjorde ved starten.

I sidste ende ønsker du, at I begge skal blive helbredt.

Se det ikke som en måde, hvorpå du endelig kan gøre de ting, som din kæreste ikke ville gøre med dig. Og hvis du finder ud af, at din kæreste bruger pausen som en blankocheck, er der ingen, der vil bebrejde dig, hvis du opgraderer pausen til et brud.

6. Formidle reglerne for pausen til andre, der har brug for at vide det.

Din kæreste er ikke den eneste, der har brug for at vide, at jeres forhold er brudt, eller at betingelserne for det er blevet brudt.

Familiemedlemmer på begge sider vil helt sikkert undre sig over, hvad der foregår - især hvis en af jer flytter hjemmefra. Der er ikke noget galt i at sætte dem ind i tingene.

Gør dit bedste for at få det frem, at forholdet ikke er forbi - I prøver bare en uortodoks tilgang til at helbrede forholdet. Eller I giver hinanden plads til at beslutte, om det er det, I begge virkelig ønsker at blive sammen.

7. Brug den tid, du er adskilt, til at udfordre dig selv.

Brug denne tid som en chance for at uddybe din selvindsigt. Jo bedre du kender dig selv, jo mere sandsynligt er det, at du er i stand til at leve dig ind i andre.

Så giv dig tid til meditation og til bøger (og lydbøger), der kan udvide dit perspektiv. Sæt tid af til at nyde naturen, musikken, kunsten, dine hobbyer og alt det, der hjælper dig til at føle dig mere som dig selv. Brug tid sammen med mennesker, der elsker dig, som du er, og som ikke er bange for at være ærlige over for dig.

Lær dig selv bedre at kende - dine styrker og svagheder. På den måde vil du bedre kunne se det større billede og værdsætte de bedste ting ved dig selv, når du skal møde din kæreste i slutningen af din pause, uanset om I bliver sammen eller ej.

Hvad betyder det at tage en pause i et parforhold?

At tage en pause i et forhold betyder, at man tager tid væk fra hinanden for at reflektere, revurdere og beslutte, om man vil fortsætte forholdet eller gå hver til sit.

Det er vigtigt at bemærke, at en pause ikke er ensbetydende med et brud; det er blot en pause i forholdet for at vurdere, hvordan hver partner har det.

Et brud i et forhold kan betyde forskellige ting for hver partner, bl.a.:

  • At tage tid væk fra hinanden, enten i en kortere eller længere periode.
  • De tilbringer mindre tid sammen og fokuserer mere på individuelle interesser og udforsker andre aktiviteter.
  • De taler sjældnere eller holder helt op med at kommunikere med hinanden.
  • Ikke at mødes fysisk, mens bruddet er på plads.
  • Reflektere over, hvad hver enkelt person ønsker sig af forholdet, og om de kan se en fremtid sammen.
  • Brug noget tid alene til at arbejde med eventuelle uløste problemer uden presset fra din partners tilstedeværelse.

Er det sundt at tage en pause i et forhold?

En pause kan være sundt, hvis begge parter er enige om det, og hvis det sker med en klar forståelse af formålet og forventningerne. Det kan give begge parter mulighed for at få lidt plads og fokusere på deres individuelle behov, samtidig med at de kan savne hinanden.

Det er dog vigtigt at opstille klare grænser i pausen for at undgå misforståelser eller sårede følelser.

Det er også vigtigt at have en slutdato i tankerne for at undgå, at pausen trækker ud i det uendelige, hvilket kan skabe mere forvirring og usikkerhed.

Her er nogle grunde til, at det kan være sundt at tage en pause:

  • Giver plads til individuel udvikling: Når partnere tager en pause, kan de fokusere på deres behov og mål, hvilket fører til personlig vækst og udvikling, og det kan i sidste ende gavne forholdet, når de kommer sammen igen.
  • Det kan bidrage til at forbedre den mentale sundhed: Nogle gange kan et forhold blive overvældende og forårsage stress, angst og endda depression. Hvis begge parter tager en pause, kan de få tid til at arbejde på deres mentale sundhed.
  • Kan hjælpe med at finde klarhed: At tage tid væk fra hinanden kan hjælpe partnerne med at forstå, hvordan de har det med hinanden og forholdet. Det kan være et nyttigt redskab til at identificere, hvad der skal arbejdes på, hvilke problemer der virkelig er til at bryde aftalen, og om forholdet er værd at redde.
  • Giver hver partner mulighed for at tage ejerskab over sine følelser: En pause kan hjælpe dem med at tage ejerskab over deres egne følelser og forstå, hvorfor de har det på en bestemt måde, hvilket skaber større selvbevidsthed, hvilket er nødvendigt for sunde forhold.
  • Det giver mulighed for at tage fat på uløste spørgsmål: Nogle gange kan behovet for at bevare freden i forholdet overskygge eventuelle underliggende problemer. At være adskilt kan gøre det lettere at konfrontere vanskelige emner og arbejde på at løse dem.
  • Reducerer spændinger og konflikter: En pause kan mindske spændinger og konflikter ved at give hver partner mulighed for at træde et skridt tilbage og tage sig tid til at reflektere over sine følelser og handlinger. Det kan også give en afkølingsperiode, der forhindrer, at skænderier eskalerer og forårsager mere skade.
  • Kan styrke forholdet: Hvis begge parter er engagerede, kan en pause give dem et reelt perspektiv på, hvad de ville miste, hvis forholdet sluttede. Det kan føre til nyopdaget anerkendelse og forståelse, hvilket i sidste ende kan gøre forholdet endnu stærkere.

Tegn på, at det er nødvendigt at tage en pause

Hvis du har brug for en pause i dit forhold, er der gode chancer for, at et eller flere af de følgende tegn lyder bekendt.

Hver eneste samtale bliver til et skænderi.

Man kan ikke engang længere føre en normal, ubekymret samtale uden at det bliver til et skænderi om et eller andet. Intet emne er sikkert, og bare det at være sammen er stressende.

Og du er træt af det. Hvem ville ikke være det?

Måske har I prøvet at tale med hinanden i rolige omgivelser. Måske har I endda prøvet parterapi. Men spændingerne mellem jer er kun blevet værre.

En del af dig tror dog stadig på, at forholdet er værd at redde, og en pause kan måske give jer begge det rum, I har brug for til at beslutte, om det er det eller ej.

En af jer har været utro.

Hvis den ene af jer har været den anden utro, er tilliden mellem jer blevet brudt, og det er ikke noget, I let kan genopbygge.

Se også: 67 oprigtige komplimenter til lærere

I dette tilfælde er det mere udfordrende at tage en pause, som ikke ender med en fuldstændig separation, men det er muligt. Og med en midlertidig pause får den utro person mulighed for at opleve livet uden den, han/hun har været utro.

Den oplevelse kan få dem til at forny deres engagement og gøre alt, hvad der skal til for at genoprette og styrke forholdet. Eller den kan føre jer begge i hver sin retning.

Du er i tvivl om din kompatibilitet.

Du er ikke længere så sikker på, hvorfor du troede, at denne person var et godt match for dig. På det seneste ser det ud til, at I ikke har noget fælles grundlag - eller ikke nok til at gøre jeres tid sammen fornøjelig.

Måske er I for forskellige, eller måske har den ene af jer ændret sig og efterladt den anden.

Under alle omstændigheder kan en pause give jer begge den tid og afstand, I har brug for, til at overveje, om I har det bedre sammen eller hver for sig.

I har ikke været lykkelige sammen i lang tid.

Du kan ikke præcisere, hvornår du holdt op med at føle dig lykkelig i dit forhold, men langsomt - over tid - er det gået hen over hovedet på dig.

Og du ved ikke, hvordan du kan gøre det bedre. Du ved bare, at det gør ondt at tænke på det. Så du prøver at lade være. Men når nogen, der elsker dig, spørger dig: "Hvad er der galt?" (fordi de kan se det), falder du sammen (eller det gør du næsten).

Og så indrømmer du endelig, at du vil have noget mere end det, dit forhold er blevet til. Det er på tide at sætte dig ned med din kæreste og få en reel snak om, hvor I er, og hvor I begge ønsker at være.

Andre ting i dit liv er vigtigere for dig end dette forhold.

Du kigger på dit forhold, og spørgsmålet, der du kommer til at tænke på, er: "Hvorfor kræver det så meget af mig? De forventer, at jeg prioriterer vores tid sammen frem for de ting, jeg brænder for... ."

Relateret: Forholdskompatibilitetstest: Er jeres personligheder et kærlighedsmatch?

Og så slår det dig: Du ser ikke dette forhold som noget, du brænder for. Måske gjorde du det i begyndelsen, men noget har ændret sig.

Det gør dig ikke til en dårlig person. Men det er på tide at være ærlig om, hvad du ønsker, og om det er foreneligt med det, din partner ønsker. Måske vil en pause fra forholdet hjælpe dig til at indse, at du er klar til at prioritere det højere. Eller måske ikke.

Se også: 57 Bob Marley citater og ordsprog

Du føler, at du drukner i dit forhold.

Uanset om du har tilbragt ti måneder eller ti år i dette forhold, føler du, at du er ved at dø en langsom død ved kvælning.

Du er træt af at se på dig selv og føle dig som en bleg skygge af den person, du var, før forholdet opslugte dig helt. Alligevel er du ikke overbevist om, at den anden person er helt og holdent skyld i det.

Måske vil en pause fra forholdet hjælpe dig med at genopdage dig selv, så du endelig kan vokse til den person, du gerne vil være.

Du frygter, at du går glip af andre vigtige aspekter af dit liv.

Dette forhold har kostet dig noget, som du først nu er begyndt at indse. Og du føler, at hvis det fortsætter som hidtil, vil det koste dig permanent. Og du vil gå glip af aspekter af dit liv, som er blevet sat i baggrunden for at gøre din kæreste glad.

Måske vil en pause fra jeres forhold hjælpe jer begge til at finde en mere afbalanceret tilgang, så ingen af jer går glip af ting, der er vigtige for jer.

Afsluttende overvejelser

Et brud på et forhold er ikke noget, man skal tage let på, og det kan være traumatisk for jer begge. Det lyder drastisk, og det kan føles meget som en forløber for et rigtigt brud.

Men motiverne bag det bør være anderledes. I giver ikke op; I giver jer selv en chance for at revurdere forholdet og beslutte, om I har det bedre sammen eller hver for sig.

Når det er sagt, hvis du er ved at foreslå din kæreste en pause, så vær blid. Gør det klart, at du håber, at forholdet vil blive bedre - ikke på trods af, men fordi afbrydelsen.

Hvis I begge forstår formålet med bruddet, er der større sandsynlighed for, at det får et positivt resultat.

Må jeres mod og empati hjælpe jer begge til at få det bedste ud af denne udfordring, og må den bringe mere velsignelse end smerte.




Sandra Thomas
Sandra Thomas
Sandra Thomas er en forholdsekspert og selvforbedringsentusiast, der brænder for at hjælpe individer med at dyrke sundere og lykkeligere liv. Efter flere års forfølgelse af en grad i psykologi, begyndte Sandra at arbejde med forskellige samfund og aktivt søgte måder at støtte mænd og kvinder til at udvikle mere meningsfulde forhold til sig selv og andre. I årenes løb har hun arbejdet med adskillige individer og par, og hjulpet dem med at navigere gennem problemer som kommunikationssammenbrud, konflikter, utroskab, selvværdsproblemer og meget mere. Når hun ikke coacher kunder eller skriver på sin blog, nyder Sandra at rejse, dyrke yoga og tilbringe tid med sin familie. Med sin medfølende, men ligefremme tilgang hjælper Sandra læserne med at få et nyt perspektiv på deres forhold og giver dem mulighed for at opnå deres bedste selv.