Hvorfor kan jeg ikke lide at blive rørt? 7 mulige årsager

Hvorfor kan jeg ikke lide at blive rørt? 7 mulige årsager
Sandra Thomas

Føler du dig nogensinde utilpas, når nogen uventet rører ved dig?

Se også: Liste med 365 grunde til, at jeg elsker dig

Føler du dig overvældet og ængstelig i sociale situationer, der involverer berøring?

Du er ikke alene.

Mange mennesker kæmper med ubehaget ved at blive rørt ved, krammet om eller få deres personlige rum invaderet, uanset om det er af en fremmed eller en elsket person.

Sandheden er, at det kan være en utrolig udløsende oplevelse for nogle mennesker at blive berørt.

Det kan vække følelser af frygt, skam eller angst.

Det kan også bringe traumatiske minder frem, som måske er blevet glemt eller fortrængt.

Lad os diskutere, hvorfor nogle mennesker ikke kan lide at blive rørt ved og ni idéer til at håndtere det.

Vi vil dykke ned i de forskellige årsager til, at folk finder berøring ubehagelig, f.eks. sensorisk følsomhed eller sikkerhedshensyn, og give tips til at håndtere dem.

Er det normalt ikke at kunne lide fysisk berøring?

Jeg hader at blive rørt ved, er det normalt? Svaret er både ja og nej.

Det er forståeligt, at man ikke bryder sig om fysisk kontakt, fordi vi alle har forskellige grader af komfort med hensyn til berøring og indtrængen i det personlige rum.

Nogle mennesker kan føle sig utilpas ved selv den mindste berøring, mens andre er mere tilbøjelige til at nyde kram og kram.

Men hvornår er det unormalt ikke at kunne lide fysisk berøring?

  • Når din frygt bliver til hapefobi: Haphefobi er den overvældende frygt for at blive berørt af alle, lige fra familie til venner. Haphefobi kan udløses af tidligere oplevelser, f.eks. traumer eller misbrug, som fører til hjælpeløshed, frygt og angst. Det er en irrationel reaktion og forekommer ofte hos personer, der lider af psykiske lidelser som PTSD eller OCD.
  • Hvis modviljen mod berøring gør dig ked af det: Dette kan være et tegn på en underliggende tilstand som f.eks. en sensorisk forstyrrelse (SPD), angstlidelse eller posttraumatisk stresslidelse (PTSD). I sådanne tilfælde er det bedst at gå til en læge eller psykolog for at få råd og behandling.
  • Hvis ubehaget skyldes, at du føler dig usikker eller krænket: Tidligere traumer eller misbrug kan også forårsage en modvilje mod fysisk kontakt, da det kan bringe minder om at være blevet såret eller krænket frem. Hvis dette er tilfældet, bør du overveje at søge hjælp hos en kvalificeret terapeut, der kan hjælpe dig med at komme ud af traumer og misbrug.

Men hvornår er det normalt ikke at kunne lide fysisk berøring? Det er helt normalt ikke at føle sig tryg ved visse former for fysisk kontakt.

Du er måske mere følsom over for visse former for berøring, f.eks. kildren eller et uventet kram, og det er helt i orden at sætte grænser og bede folk om at respektere dine ønsker.

Se også: 151 sjove ja eller nej-spørgsmål til par

Hvorfor kan jeg ikke lide at blive rørt? 7 mulige årsager

Hvorfor kan jeg ikke lide fysisk berøring? Skal jeg være bekymret?

Sandheden er, at der er flere mulige årsager til, at nogle mennesker ikke kan lide at blive rørt ved. Her er seks af dem:

1. Sensoriske følsomheder

Personer med en sensorisk forstyrrelse (SPD) kan have øget taktil følsomhed. Tilstanden påvirker, hvordan din hjerne behandler sensorisk information eller stimuli, f.eks. hvad du lugter, hører, ser, smager og rører ved.

SPD kan påvirke en eller alle dine sanser, så du kan være overfølsom over for noget, som andre mennesker ikke er overfølsomme over for.

Hvis du har SPD, kan du være mere følsom over for berøring end gennemsnittet, hvilket kan give ubehag eller endda smerte, når nogen rører dig.

Visse teksturer eller temperaturer (i forbindelse med berøring) kan også være ubehagelige, hvilket kan bidrage yderligere til dit ubehag.

2. Angst- og stressrelaterede lidelser

Stressrelaterede lidelser, såsom PTSD, OCD eller panikangst, kan også føre til frygt eller ubehag ved fysisk kontakt.

Disse tilstande påvirker den måde, hvorpå din hjerne behandler ting i øjeblikket og over tid, hvilket gør dig mere tilbøjelig til at blive stresset, når du bliver berørt.

Angstlidelser kan også forårsage fysiske og psykologiske reaktioner, f.eks. at man føler sig anspændt eller nervøs, når nogen rører ved en. Hvis en person allerede føler sig ængstelig, kan selv den mindste berøring udløse en ubehagelig reaktion, selv om berøringen er ment som en trøst.

3. Historie med traumer eller misbrug

Vidste du, at over 70 % af alle voksne over 18 år i USA har oplevet en eller anden form for misbrug og traumatiske hændelser mindst én gang i deres liv?

Hvis du har en historie med misbrug, traumer eller omsorgssvigt, er det forståeligt, at fysisk kontakt kan føles ubehagelig eller endog truende, da det kan fremkalde frygt og angst i forbindelse med dine tidligere oplevelser.

Hvis du f.eks. har været offer for vold i hjemmet, kan et uventet kram eller en uventet berøring udløse ubehagelige minder om din voldsmand og få dig til at føle dig utryg.

Det er derfor vigtigt at huske, at fysisk kontakt kan være et følsomt emne for alle, der har oplevet traumer eller overgreb.

4. Mangel på tillid

Nogle gange er det ubehageligt at føle sig utilpas, når man bliver berørt, og det skyldes mangel på tillid.

Hvis du ikke kender personen godt nok eller er i tvivl om dens intentioner, kan du føle dig nervøs eller utilpas, når den pågældende person kommer i kontakt med dig.

Af sikkerhedshensyn er det altid bedre at stole på din mavefornemmelse og være opmærksom, når nogen rører ved dig. Hvis du ikke føler dig tryg ved at blive rørt, skal du ikke tøve med at udtrykke dine følelser og sætte grænser.

5. Personlige eller kulturelle præferencer

Vi har alle hørt ordsproget om, at vi er et produkt af vores omgivelser. Vores kultur og baggrund kan forme, hvem vi er, hvad vi tror på, og hvordan vi interagerer med andre.

Fysisk kontakt kan være mere eller mindre accepteret og opmuntret afhængigt af, hvor du bor, og hvilken kultur der omgiver dig. Måden, hvorpå folk viser hengivenhed, kan også variere drastisk fra en kultur til en anden.

Hvis du f.eks. kommer fra en kultur, hvor berøring ikke anses for at være acceptabelt, er det normalt at føle sig utilpas, når nogen rører dig.

På den anden side, hvis din kultur generelt opfordrer til fysisk kontakt for at udtrykke kærlighed og hengivenhed, er det forståeligt, at du føler dig utilpas, når nogen ikke gengælder dit kram eller din berøring.

6. Manglende kontrol

Når nogen uventet trænger ind i dit personlige rum, kan det få dig til at føle, at du har mistet kontrollen over situationen, og du kan føle dig overvældet og magtesløs.

Det kan være meget ubehageligt at føle sig sårbar eller ikke have kontrol, især hvis du har oplevet traumer eller misbrug.

Husk, at det er normalt at ønske at holde sit personlige rum helligt, og det kan være svært for nogle mennesker at acceptere, når dette rum bliver krænket.

7. Lavt selvværd

Hvis du generelt mangler selvtillid og ikke har det godt med dig selv, kan fysisk kontakt være endnu mere ubehagelig for dig.

Det skyldes, at det at blive berørt af en anden person kan få dig til at føle dig udsat og sårbar på en måde, der forstærker eventuelle negative følelser, du har om dig selv.

Flere relaterede artikler

Beskyt dit kærlighedsforhold ved at stille disse 21 vigtige check-in-spørgsmål

Vil du vide, hvordan kemien føles for en mand? 15 tegn på, at han føler følelserne

Har du en fornemmelse af, at han har været utro, men ingen beviser?

9 ideer til at håndtere, når du er utilpas ved fysisk kontakt

Selv om han ikke bryder sig om at blive rørt kan være normen i nogle tilfælde, men nogle gange kan det være et tegn på underliggende problemer.

Hvis du ikke føler dig tryg ved at blive rørt, kan du her få nogle idéer til at hjælpe dig med at klare det:

1. Undersøg dine følelser og find ud af, hvorfor du ikke kan lide fysisk berøring

Hvorfor kan du ikke lide at blive rørt? Hvordan føles fysisk berøring? Er du bange, frastødt eller overvældet?

Tag dig tid til at tænke over, hvorfor du ikke kan lide at blive rørt, og hvordan fysisk kontakt får dig til at føle dig. Tag et stykke papir og skriv dine ærlige tanker og følelser om alting ned.

Se derefter tilbage og se, om der er mønstre eller udløsende faktorer, der er forbundet med dit ubehag, og prøv at finde ud af, hvad der er årsagen til dit had til berøring.

Det vil hjælpe dig med at forstå dine reaktioner på berøring, og hvorfor du føler dig så ubehagelig ved det.

2. Tag fat på dine udløsende faktorer for berøringsafvigelse direkte

Det næste skridt er at konfrontere dine udløsende faktorer direkte. Hvis du ved, at du føler dig utilpas ved fysisk berøring i visse situationer, skal du forsøge at finde måder at udfordre disse følelser på og tage kontrollen over situationen tilbage.

Hvis du f.eks. føler dig utryg ved at kramme dig, kan du starte med at sætte dig små mål, f.eks. at lade din partner eller din elskede kramme dig i 30 sekunder ad gangen.

Når du begynder at føle dig mere tryg ved tanken om fysisk kontakt, kan du gradvist øge varigheden af krammet.

3. Lær at kommunikere dine følelser og berøringspræferencer

Hvis nogen rører ved dig, og det gør dig utilpas eller bange, skal du ikke tøve med at sige det til vedkommende.

Det er vigtigt, at de ved, hvordan deres berøring påvirker dig, og at du har ret til at sige "nej", hvis du ikke føler dig tryg ved det.

Hvis du fortæller folk, at fysisk kontakt ikke er noget, du har det godt med, kan du hjælpe dem med at forstå, hvorfor det gør dig så utilpas, og give dem mulighed for at respektere dine ønsker.

4. Tag dig tid til at lære sunde berøringsvaner

Nogle gange kan vi være utilpas ved at blive rørt eller ved at give berøring, fordi vi ikke har lært at give og modtage fysisk kontakt på en sund måde.

Begynd med at lære de grundlæggende sunde berøringsvaner, f.eks. at forstå personlige grænser og respektere den andens grænser og dine egne grænser. Dette giver dig mulighed for at føle dig mere i kontrol over din krop og hvordan den interagerer med andre.

At lære sunde berøringsvaner kan især være gavnligt for dem, der har oplevet traumer eller har angst for fysisk kontakt, da udviklingen af disse vaner kan hjælpe med at opbygge tillid og sikkerhed i dem selv.

Ved at normalisere passende fysisk kontakt og forstå, hvilken form for interaktion der føles sikker for os, kan vi blive mere trygge i vores egen hud og fremme forbindelsen mellem mennesker uden at ofre nogens mentale eller følelsesmæssige velbefindende.

5. Gå ikke på kompromis med din komfort

I dagens samfund lærer vi alle at være høflige, hvilket nogle gange betyder, at vi må gå på kompromis med vores komfort i visse situationer.

Men lad dig ikke presse til at gøre noget, der gør dig utilpas, selv om det anses for at være "normalt" eller "høfligt".

Respekter dine egne grænser, og lær at sige "nej" i stedet for at tvinge dig selv til at gøre noget, som du føler dig utilpas med, fordi du ikke vil være uhøflig eller såre nogens følelser.

Husk, at hvis du går på kompromis med komforten, vil det skade dit mentale helbred og hindre din vækst og dine fremskridt.

6. Tal med en person, du har tillid til

Der er intet bedre end en god samtale med en person, du har tillid til, når du skal tale om noget, der generer dig.

Hvis du taler med en ven, et familiemedlem eller en psykolog, kan det hjælpe dig med at håndtere og håndtere dit ubehag ved fysisk kontakt bedre.

De kan også give nyttige indsigter eller råd, som kan hjælpe dig med at finde måder at lindre frygt eller angst i forbindelse med berøring.

De fleste psykologer anbefaler ofte kognitiv adfærdsterapi (CBT) til at hjælpe med at håndtere frygt og angst. CBT er en form for psykoterapi, der fokuserer på at ændre negative tankemønstre og adfærd for at skabe positive resultater.

7. Øv dig i selvmedfølelse

Er følelsen af at blive rørt uudholdelig? Får tanken om at blive rørt dig til at få udbrud af nældefeber?

De fleste mennesker oplever den samme modvilje mod fysisk kontakt, så det er vigtigt at være blid mod dig selv.

Det første skridt er at anerkende dine følelser uden at dømme dig selv og huske dig selv på, at det er helt normalt at føle sig utilpas ved fysisk kontakt.

Brug derefter positiv selvtale og øv dig i afslapningsteknikker som f.eks. dyb vejrtrækning eller progressiv muskelafspænding for at holde dig rolig og fokuseret.

I sidste ende kan det at dyrke selvmedfølelse hjælpe med at opbygge modstandsdygtighed og øge din selvtillid i forhold til at håndtere berøringsaversion.

8. Prøv at komme i kontakt med andre mennesker gennem ikke-fysisk berøring

Hvis du ikke bryder dig om fysisk kontakt, er der stadig mange måder at komme i kontakt med folk på uden at røre ved dem.

Du kan f.eks. skabe kontakt gennem samtale, lytning og anerkendelse, som alle er gode måder at skabe meningsfulde relationer på.

Det vil hjælpe dig med at blive mere tryg i deres nærvær og i sidste ende mindske dit ubehag ved fysisk kontakt.

At starte med ikke-fysisk berøring kan også hjælpe jer med at opbygge tillid og skabe et sikkert rum for jer begge.

9. Overvej berøringsterapi

Hvis alt andet fejler, kan det være nyttigt at prøve berøringsterapi. Denne type terapi omfatter guidede øvelser, hvor terapeuten hjælper dig med gradvist at blive mere fortrolig med fysisk kontakt og berøring.

Målet er at udvide din komfortzone, så du til sidst kan blive rørt uden at føle dig ængstelig eller bange.

Terapeuten vil også hjælpe dig med at udforske de underliggende årsager til din modvilje mod berøring og give dig håndteringsstrategier til at håndtere det bedre.

De vil også sørge for et sikkert og støttende miljø og samtidig skabe sunde grænser, som du er tryg ved.

Er du klar til at tage din berøringsaversion op?

Hvis du kæmper med berøringsaversion, skal du huske, at det er en almindelig oplevelse, og at der er mange måder at håndtere eller håndtere ubehaget på.

Uanset om det er at tale med en person, du har tillid til, deltage i selvplejeaktiviteter som yoga eller prøve berøringsterapi - find ud af, hvad der virker for dig, og tag små skridt i retning af at føle dig mere tryg ved fysisk kontakt.

Det vigtigste er at være tålmodig og blid over for dig selv, når du konfronterer din berøringsaversion direkte. Held og lykke!




Sandra Thomas
Sandra Thomas
Sandra Thomas er en forholdsekspert og selvforbedringsentusiast, der brænder for at hjælpe individer med at dyrke sundere og lykkeligere liv. Efter flere års forfølgelse af en grad i psykologi, begyndte Sandra at arbejde med forskellige samfund og aktivt søgte måder at støtte mænd og kvinder til at udvikle mere meningsfulde forhold til sig selv og andre. I årenes løb har hun arbejdet med adskillige individer og par, og hjulpet dem med at navigere gennem problemer som kommunikationssammenbrud, konflikter, utroskab, selvværdsproblemer og meget mere. Når hun ikke coacher kunder eller skriver på sin blog, nyder Sandra at rejse, dyrke yoga og tilbringe tid med sin familie. Med sin medfølende, men ligefremme tilgang hjælper Sandra læserne med at få et nyt perspektiv på deres forhold og giver dem mulighed for at opnå deres bedste selv.