15 ting at gøre, når du ikke aner, hvad du skal gøre

15 ting at gøre, når du ikke aner, hvad du skal gøre
Sandra Thomas

Har du nogensinde de dage, hvor din hjerne går i stå, og du ikke aner, hvad du skal gøre? Du sidder på bar bund med alting - eller bare én ting i særdeleshed.

Måske sidder du og drikker din morgenkaffe eller sidder ved dit skrivebord på arbejdet og tænker...

  • Hvad skal jeg bruge mit liv på?
  • Hvad er det bedste valg i denne situation?
  • Hvad er mine prioriteter?
  • Hvordan skal jeg udnytte min tid bedst muligt i dag?
  • Hvordan kan jeg løse dette problem?

Og din hjerne svarer: "Duh. Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre." Du får ingenting. Griller. Et tomt rum, hvor der burde være grå substans.

Det er som om din evne til at træffe en beslutning, til at vælge eller til at handle bevidst er blevet slettet fra dit kognitive styresystem.

Hver eneste mulighed, du overvejer, føles som at spise kridt. Hver eneste handling, du begynder at gennemføre, virker uinspireret og tom. Hvad sker der? Hvorfor er du gået i stå?

Hjælp! Jeg ved ikke, hvad jeg vil lave

Vi har alle sammen oplevet perioder, hvor svarene på dine mest presserende spørgsmål eller problemer bare ikke dukker op. Jeg taler ikke om de dage, hvor du er syg eller træt eller PMS'er eller stresset.

Jeg taler om en almindelig dag, hvor tingene burde gå som normalt, men hvor du pludselig er blevet til et stykke tørt brød.

Når jeg befinder mig i disse situationer og forsøger at tvinge mig selv til at vælge, beslutte eller handle, modstår hver eneste fiber i mit væsen mine anstrengelser.

Modstanden får mig til at gå i panik, fordi jeg ikke opnår noget, eller fordi jeg sidder fast i en uvished om en beslutning og ikke kan komme videre.

Men med tiden har jeg måttet acceptere, at der vil være dage, hvor jeg ikke ved, hvad jeg skal med mit liv eller endog min dag. Jeg vil være forvirret, ubeslutsom, umotiveret eller uinspireret.

Jeg har fundet måder at udnytte disse uklare eller usikre dage bedst muligt og erkende, at min hjerne måske forsøger at sende mig en besked - som "Giv mig en pause!" Eller måske bare "Giv mig lidt tid til at få styr på det her".

Hvad du skal gøre, når du ikke aner, hvad du skal gøre: 15 af de bedste idéer

1. Hold op med at bekæmpe det.

Accepter bare, at du har en uklar, forvirret, ubeslutsom, ikke-handlingsorienteret dag. Hvem ved hvorfor, det er egentlig ligegyldigt. Det sker, så måske ved din underbevidsthed noget, du ikke ved.

Måske har din hjerne brug for at blive genopladet. Så vær venlig mod dig selv og accepter, at vores "indre viden" nogle gange ved bedst. Hvis du kæmper imod den, tilføjer du blot mere stress og ulykkelighed til din dag.

2. Tal en tur.

Eller en løbetur eller en cykeltur. Bare kom udenfor og få lidt motion. Få blodet til at pumpe, endorfinerne til at pumpe, og din krop til at bevæge sig.

Der er bare noget ved at være udenfor og bevæge sig, som gør hovedet klart. Og selv om det ikke genopretter hjernefunktionen fuldt ud, forbrænder du nogle kalorier og føler dig bedre fysisk. Det tæller ikke så lidt.

3. Udfør tankeløse opgaver.

Hvis du ikke kan komme på noget virkelig produktivt eller træffe en vigtig beslutning, så ryd dit skrivebord, fyld opvaskemaskinen eller ryd din e-mail.

Vælg en simpel opgave lige foran dig, som ikke kræver svære beslutninger eller intense overvejelser. Du vil stadig opnå noget, selv om det ikke er den store ting, du tror, du burde gøre eller beslutte.

4. Lær noget nyt.

Brug denne tid til at læse en blog eller en bog eller lytte til en video eller podcast om noget, du gerne vil lære eller blive bedre til.

Du skal ikke lægge pres på dig selv for at lære noget kompliceret eller svært, men bare læse eller lytte og absorbere det, du kan, uden at stresse.

Måske vil det, som du er tiltrukket af at lære, åbne dit sind for det, du er forvirret over. Det kan åbne døre til en ny vej fremad eller give dig et svar, som du søgte.

5. Lån en hjerne.

Hvis du er på arbejde eller et sted, hvor du skal præstere (eller risikere andres vrede), så bed en person, du respekterer og stoler på, om at hjælpe dig.

Fortæl dem, at du har en dårlig dag, og at du har brug for vejledning om en beslutning eller en prioriteret handling. Nogle gange hjælper det at få nogen til at fortælle dig, hvad du skal gøre, uden at du selv skal beslutte dig.

Eller du kan låne en mentor eller rådgiver til at hjælpe dig med at få styr på din træghed eller forvirring. At få nogen til at stille dig uddybende spørgsmål, som du måske ikke har overvejet, hjælper dig langt hen ad vejen med at få klarhed over, hvad du skal gøre nu.

6. Prøv meditation.

Sid stille og roligt i 10-15 minutter, træk vejret langsomt og se på dit åndedræt. Tillad dine tanker at flyde forbi uden at dømme dem. Fortsæt med at fokusere på din vejrtrækning og skub forsigtigt tankerne til side, når de dukker op.

Meditation kan berolige og afbalancere dig og hjælpe dig med at få renset dit sind for de hurtige tanker, der måske blokerer din evne til at fokusere og fungere. Med et klart sind er der mere plads til idéer og svar.

7. Gør noget kreativt.

Kreativitet fremmer problemløsning og reducerer stress og angst. Det bringer dig i en tilstand af flow, der fremmer klarhed og indsigt.

Giv dig selv en times pause og gå ud og gør noget kreativt, noget, du måske føle sig lidenskabelig tegne, lave mad, havearbejde, male, spille et instrument, danse, skrive et digt, alt, hvad der giver dig mulighed for at komme i et kreativt flow.

Uanset hvad du gør, skal du ikke dømme den kreative proces eller tillægge resultatet en mening. Nyd bare afslapningen ved aktiviteten.

Flere relaterede artikler

51 sjove fakta om dig selv, som alle gerne vil høre

50 af de mest interessante hobbyer at prøve i år

31 kreative projektideer til at inspirere til nyt udtryk

Se også: 35 falske venner Memes, der er så sande

8. Hjælp en anden.

Hvis du ikke ved, hvad du skal gøre for dig selv, så gør noget for andre. Tilbyd at hjælpe en kollega eller en nabo. Skriv et brev til en gammel ven. Ring til en, der har det svært. Spred en lille bølge af godhed.

Det er svært at føle, at man ikke opnår noget - selv ikke noget lille - når man gør en forskel i nogens liv.

9. Skriv en liste.

Når vi føler os forvirrede og uklare, er det nogle gange nyttigt bare at skrive det ned på papir. Skriv alle de beslutninger, valg og handlinger ned, som du overvejer. Lav bare en liste over dem.

Hvis du organiserer dem på papir, hjælper det dig med at organisere din hjerne. Du kan måske ikke handle i dag, men du vil have listen ved hånden, når din hjerne vågner op i morgen.

10. Tag det første logiske skridt.

Måske er du forvirret eller ubeslutsom, men du har en fornemmelse af, hvad der er det bedste første skridt, eller du har en række muligheder, og en af dem skiller sig en smule mere ud end de andre.

Tag det første logiske skridt, selv om du ikke er sikker på, at det er det rigtige skridt.

At tage et skridt fremad i retning af et muligt valg eller et muligt resultat vil ikke ødelægge dit liv. Faktisk kan det give mere klarhed og fokus.

Vi kan sidde så fast i vores hoveder, at det føles skræmmende at gøre noget som helst. Men handling skaber momentum, og det kan være præcis det, du har brug for for at komme videre.

11. Prøv at skrive dagbog.

Brug denne tid med usikkerhed til at få alle dine tanker og følelser ned på papir. Okay, du ved ikke, hvad du skal gøre med (udfyld det tomme felt).

  • Hvilke muligheder er der?
  • Hvad er de mulige resultater af valgmulighederne?
  • Hvordan vil disse resultater påvirke dig og dine omgivelser?
  • Hvilken mulighed får dig til at føle dig mest og mindst stresset?
  • Hvorfor stresser en bestemt mulighed dig?
  • Er denne stress det potentielle resultat værd?

Skriv det hele ned og tænk ikke over det. Få det bare på papir og ud af din forvirrede hjerne. Læg så din dagbog væk i et par dage og kom tilbage til den senere for at læse det, du har skrevet.

Du vil måske opdage, at du har fået indsigt, når du læser dine tanker igen. Du har i det mindste reduceret noget stress ved at slippe noget af den mentale spænding.

12. Lav noget research.

Du er ikke den første person i verden, der har oplevet netop dit spørgsmål eller problem. Google det, og du vil sandsynligvis finde masser af oplysninger og historier om folk, der har stået over for den samme beslutning eller har søgt det samme som dig.

Bare det at læse, at du ikke er alene, er en trøst, men endnu bedre er det, at du måske finder nogle svar i de tiltag, som andre har gjort i din situation. Du kan også finde fora eller grupper på sociale medier, hvor du kan få feedback og idéer.

13. Se på din fortid.

Du er ikke stødt på denne mur med alle problemer eller beslutninger i dit liv. Der har været tidspunkter, hvor du har vidst, hvad du skulle gøre, taget den bedste beslutning eller fundet en vej, der har fungeret for dig.

Tænk på nogle af disse specifikke situationer fra tidligere, og spørg dig selv, hvordan du vidste, hvad du skulle gøre. Hvad førte dig til de valg og beslutninger, du traf, og hvordan overvandt du tidligere træghed, ubeslutsomhed, forvirring og selvtvivl?

Er der nogle tidligere værktøjer, du har brugt, som kan hjælpe dig nu?

14. Reducer dine muligheder.

Du kan have så mange muligheder eller valgmuligheder i livet, at du føler dig overvældet. Choice overload er et begreb, der første gang blev præsenteret i Alvin Tofflers bog fra 1971, Future Shock. Flere valgmuligheder kan føre til utilfredshed, fortrydelse og frygt for at gå glip af noget.

Du føler dig lammet af ubeslutsomhed og ude af stand til at handle. Disse følelser kan skabe en tåget følelse af ikke at vide, hvad du skal gøre ved noget, selv ved nogle af de mindste valg, du træffer i løbet af din dag.

Se også: 17 tegn på, at nogen skubber dig væk

Minimer beslutningstræthed ved at strømline dine valgmuligheder - både i forbindelse med det, du ikke ved, hvad du skal gøre, og i dit liv generelt. Du kan nemt minimere dine valgmuligheder i den mad, du spiser, det tøj, du går i, og de rutiner, du følger hver dag.

15. Gør ingenting.

Sikke et koncept. Hvad nu hvis du tog en dag for mental sundhed? Tag en pjække, sæt dig i parken og læs, se en film, mød en ven til frokost, giv dig selv lov til at have det sjovt i dag uden skyldfølelse eller stress.

Eller måske beslutter du dig for at lade livet udfolde sig, som det vil, uden at skulle vælge eller beslutte dig. Nogle gange går tingene bare som de skal.

Hvis du ikke gør noget i et stykke tid, vil nogle af de ting, du ikke ved, hvad du skal gøre ved, løse sig uden din hjælp.

Hvad vil du gøre, når du ikke ved, hvad du skal gøre?

Det er uundgåeligt, at du vil opleve en dag, en måned eller endda et år, hvor du ikke ved, hvad du skal gøre med dig selv eller dit liv. Denne tid med forvirring og usikkerhed kan være smertefuld og skræmmende, fordi de fleste af os er vant til at finde ud af tingene uden alt for store problemer.

Men du behøver ikke at lade denne periode underminere din selvtillid eller få dig til at sætte spørgsmålstegn ved din dømmekraft.

Udøv et eller flere af de 15 trin, der er beskrevet her, og få det bedste ud af din manglende klarhed. Vær tålmodig og erkend, at livet forandrer sig for evigt - med eller uden din indsats. Du vil ikke sidde fast for evigt.




Sandra Thomas
Sandra Thomas
Sandra Thomas er en forholdsekspert og selvforbedringsentusiast, der brænder for at hjælpe individer med at dyrke sundere og lykkeligere liv. Efter flere års forfølgelse af en grad i psykologi, begyndte Sandra at arbejde med forskellige samfund og aktivt søgte måder at støtte mænd og kvinder til at udvikle mere meningsfulde forhold til sig selv og andre. I årenes løb har hun arbejdet med adskillige individer og par, og hjulpet dem med at navigere gennem problemer som kommunikationssammenbrud, konflikter, utroskab, selvværdsproblemer og meget mere. Når hun ikke coacher kunder eller skriver på sin blog, nyder Sandra at rejse, dyrke yoga og tilbringe tid med sin familie. Med sin medfølende, men ligefremme tilgang hjælper Sandra læserne med at få et nyt perspektiv på deres forhold og giver dem mulighed for at opnå deres bedste selv.